Disclaimer & Varning
x

Haga Kapital eftersträvar att löpande uppdatera hemsidan med korrekt och relevant information. Lagar och regler förändras ständigt, trots vår strävan kan innehållet vara ofullständigt och/ eller felaktigt.

Informationen på denna webbplats utgör inte rådgivning eller rekommendationer i specifika ärenden. Texter och beskrivningar är endast avsedda som allmän information. Haga Kapital Financial Services påtar sig inget ansvar för användning av informationen i specifika ärenden. Länkar till andra webbplatser är endast avsedda för information och Haga Kapital ansvarar inte för innehållet på andra webbplatser.

Artiklar och texter som produceras av Haga Kapital och som publiceras på hemsidan är Haga Kapitals egendom. Förutom vad som föreskrivs i tvingande lag krävs Haga Kapitals skriftliga samtycke för kopiering, spridning och annan användning av innehållet.

Mon - Fri : 09:00 - 17:00
info@hagakapital.com
+34 616 854 498

Prisutveckling på bostäder på solkusten, samt försäljningsstatistik för svenska köpare.

This is a single blog caption

Prisutveckling på bostäder på solkusten, samt försäljningsstatistik för svenska köpare.

Kommuner med mer är 25 000 invånare redovisar genomsnittligt pris per M2 vid fastighetstransaktioner. Dessa är uppdelat på fastigheter som är äldre än 5 år (begagnade) och fastigheter som är nyare än 5 år(nya).
Data fram till och med år 2009 har inte denna uppdelning, därför sammanfaller grafen till och med år 2009. För perioder utan försäljningar av nyare bostäder redovisas ingen data, detta förklarar varför grafen kan saknas för vissa perioder.

Benalmadena
Denna ort hade det högsta kvadratmeter pris första kvartalet 2008 med 2 629 Euro.
Sista kvartalet förra året såldes nya fastigheter för 2 134 Euro per M2. Begagnatpriset var 2 032 Euro.

Estepona.
Toppnoteringen i Estepona var andra kvartalet 2008 med ett kvadratmeterpris på 2 939 Euro. Förra årets toppnotering var tredje kvartalet med 2 171 euro per M2 för nya och 1 796 för begagnade fastigheter.

 

Malaga.
Malaga är den enda kommunen som redovisar försäljningar för nya och begagnade för hela perioden. Högsta priset innan krisen var sista kvartalet 2007 med 2 425 euro per M2. Toppnoteringen förra året var tredje kvartalet för nya fastigheter med 2 157 euro per M2, och sista kvartalet för begagnade fastigheter med 1 766 euro.

 

Marbella.
Marbella kommun är den ort där fastighetspriserna ökat mest senaste åren. Värt att notera att de två senaste kvartalsnoteringarna på nyare fastigheter ligger över förra toppnivån år 2008. Högsta noteringen var tredje kvartalet 2019 med ett genomsnittligt pris per M2 för nya fastigheter på hela 3 141 Euro.

 

Spanjorer är den huvudsakliga köparen i Spanien.

Fördelningen har varit stabil på ca 87 % sen 2013., utlänningar står för resterande 13 %.

 

För att bryta ut statistik för andra nationaliteter måste man plocka data från departementets nyhetsbrev som publiceras kvartalsvis.

Departementet släpper inte dessa dataserier även om man efterfrågar dom. Således är det litet pyssel å gå genom alla pressreleaser men har man först gjort övningen en gång är det enkelt att uppdatera.

Fördelningen av icke spanjorer som köper varierar något senaste åren, där en nationalitet minskar ökar efterfrågan från andra nationaliteter.

Intresset från svenska köpare har krympt från en stabil nivå kring 6 % av volymen till 4,28 % tredje kvartalet 2019. En svag krona och lite tuffare att få lån i Sverige är nog huvudförklaringen.

 

Då totalvolymen på sålda fastigheten har ökat starkt senaste åren bör man kasta ett öga på genomförda transaktioner innan vi dra slutsatsen. Tredje kvartalet förra året genomfördes det 635 fastighetsköp med svensk nationalitet (4,28 % av utländska köpare). Första kvartalet 2013 stod svenska köpare bak 6,13 % av utländska transaktioner och antalet köp var endast 356. Högsta noteringen var sista kvartalet 2017 med 1 344 transaktioner.